mayer limon ağacı fidani

Limon Ağacı yetiştirmek istiyorsunuz fakat uygun bir bahçeniz yok ya da daha soğuk bir bölgede yaşadığınız için büyütmüyorsunuz. Durumunuz buysa, saksıda evinizde limon ağacı yetiştirmek akıllıca bir fikirdir.

Limon Fidanı Seçimi

  • Balkon, teras veya iç mekanda mis kokulu çiçekleri, yumuşak sarı meyveleri ve bodur görünümüyle yaşam alanınıza ayrı bir hava katabilirsiniz. Mayer limon fidanı, özellikle tropikal olmayan bölgelerde saksıda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz kokusuyla sizi büyüleyecek oldukça dayanıklı bir türdür.
  • En az 2-3 yaşında sağlıklı bir limon fidanı satın alın. Bu sayede büyüme süresi, aşılama gibi durumlardan zaman tasarrufu edebilirsiniz. Hepsibahçemden sayfasında yer alan limon ağacı ve diğer narenciye fidanı çeşitlerini inceleyebilir ve sağlıklı bir fidan satın alabilirsiniz.

SAKSIDA LİMON AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR VE GEREKSİNİMLERİ NELERDİR?

Saksı ve Toprak Gereksinimi

  • Bitkinin kök hacminin % 25’i kadar daha büyük bir saksı seçin. Drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olun ve zaman zaman kontrol edin. Saksı toprağının kalitesi ve türü de önemli bir faktördür. Yüksek verimli bitkiler yetiştirmek için, bol miktarda organik madde ve gübre karışımı ile iyi drene olan bir toprak karışımı kullanın. Çiçek toprağı ya da diğer adıyla Torf kullanmayınız
  • Limon ağacınızı birkaç yılda bir ve daha çok baharın başlangıcında saksı değişimi yapabilirsiniz (sıcak iklimlerde, kış en iyi mevsimdir). Saksı büyüklüğünüz ağacınızın ölçeğine göre olmalıdır. Çok büyük veya küçük saksı kullanımından kaçının; Daha önce kullandığınız saksıdan bir boy daha büyük bir kap kullanmak en doğrusu olacaktır.

Güneş ve Işık Gereksinimi

  • Turunçgiller ailesindeki tüm bitkiler tam güneşi sever, yaklaşık 7 ila 8 saat güneş ışığı gereklidir. Bunun için balkon, teras, veranda gibi hem güneş hem de bolca hava alan yerlerde bulundurabilirsiniz. Eğer iç mekanda bir limon fidanı yetiştirmek istiyorsanız, bol güneş ışığı alan bir pencereye yakın konumlandırmak ya da yapay yetiştirme ışıkları ile doğrudan ışık eksikliğini giderebilirsiniz.

Sulama

  • Her canlıda olduğu gibi limon ve diğer narenciye ağaçlarının da suya ihtiyacı vardır. Çok fazla veya çok az su verilmesi çiçeklenmeye ve meyve düşmesine neden olabilir ve bazen bitkiler de ölebilir. Kış ve bahar dönemlerinde 2-7 günde bir saksı hacmiyle doğru orantılı olarak verilen su miktarı değişmektedir. Sulamadan önce üst 2-3 santimlik toprak katmanını kuruluk açısından kontrol edin. Rüzgarlı ve sıcak günlerde daha sık sulama ve hafif nemli toprak gerektirir. On litrelik bir saksı için bir litreye yakın su verilmelidir. Sıcak yaz günlerinde sulama sıklığı 1-2 güne kadar düşebilir.

Nem

İç mekanda limon ağacı yetiştiriyorsanız, gelişmesi için belirli bir nem seviyesi gerekir,% 50 idealdir. Bunu sağlamak için sulama zamanlarında bir sprey yardımıyla yapraklarına püskürtme yaparak nem ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.

İKLİM

Dondurucu soğuklar turunçgil bitkilerini öldürür.  -1 derecenin altındaki sıcaklık, limon ağacı için hayatı tehdit eder. Optimum sıcaklık yaklaşık 10 ° C ila 28 ° C arasındadır. Uygun iklim sağlanamayan bölgelerde kış döneminde ev içinde muhafaza edilmelidir.

Limon Ağacının Budanması ve Bodurlaştırma

Limon ve diğer narenciye fidanlarınızın daha hızlı, sağlıklı ve görüntüsüyle de kendine hayran bırakan bir yapıda olması için yapılan tüm faaliyetlerin yanında budama da gerekmektedir. Yılda birkaç defa yapabileceğiniz taç budaması narenciye fidanlarınızın gelişimini tetikler ve yeni filizlerin çıkmasını sağlar.

Taç budaması ağacınızın daha düzgün şekilde büyümesi için dallarının uç kısımlarından budama makası ile yaklaşık 5 cm kadar kesilmesi işlemidir. Ayrıca narenciye fidanlarınızın aşı altından çıkan, verimsiz anaç dallarının da kesilmesi ağaçlarınızın gelişimine fayda sağlayacaktır.

Saksıda Limon Ağacı Yetiştirmek İçin Gübre

Saksıda ki limon fidanları en az ayda bir kere gübre ihtiyacı istemektedir. Bitkinizin meyve hasadından sonra yeniden çiçek açması için fosfor içerikli gübre vermelisiniz. Çiçekler açtıktan sonra meyveler badem büyüklüğüne gelene kadar yaprak gübresi ile beslemelisiniz. Bitkiyi strese sokup meyve dökümü yapmaktadır. Meyveler büyümeye başladıktan sonra azot içerikli potasyumlu gübre verebilirsiniz. Bitkinize en az ayda bir kere çinko mangan ve bakır içerikli daldan yaprak gübresi vermeniz bitkinizin kış aylarında soğuklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.  Yaz aylarında ise bitkinizin meyvesinin ve yapraklarının güneş yanıklarından korumaktadır. İçeriğinde ki bakır ise doğal mantar ilacıdır.  bitkiniz de bakteri oluşumunu önemli ölçüde azalmaktadır. Çinko Mangan ve bakırı süs bitkileri ve meyve fidanlarına da verebilirsiniz. Flora-x Yaprak Gübresi Öneririz Sadece bitkiniz de çiçek çanakları açıldıktan sonra polenlere zarar verebilir. Fakat bitki çiçekleriniz. Tomurcukken kullanmanız da çiçek tutumunda büyük fayda sağlayacaktır. Gübre çeşitlerini sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Saksıda Limon Ağacının Zararlıları ve Hastalıkları

Zaman zaman limon ağaçlarınızda ve diğer narenciye fidanlarınızda da hastalıklar ve haşereler görülebilmektedir. En bilinen ve belirgin hastalıkları uçkurutan, pamuklu bit ya da yaprak biti, yaprak buruşukluğuna sebep olan harita böceğidir. Bunlara karşı hem doğal hemde pratik bir çözüm olan arap sabunlu su ile duş aldırma yöntemidir. Hastalıkların olmaması ve tedbir amaçlı bu uygulamayı 1000 ml suya bir çay kaşığı arap sabunu ilave edilip iyice karıştırılır. Limon ağacı yada diğer narenciye fidanlarınıza 7-20 günde bir tüm yaprakların ve dallarına bir sprey yardımı ile püskürterek uygulayabilirsiniz. Özellikle çiçeklenmeden önce yapmanız tavsiye olunur. Çiçek döneminde polenlere olumsuz etkileyeceği için meyve tutma oranı düşer. Doğal yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda mutlaka ziraii bir ilaç kullanmanız gerekmektedir.

Limon Ağacı Hasat

Hasat zamanı, yetiştirdiğiniz narenciye türüne ve hava koşullarınıza bağlıdır. Genelde kış aylarında meyveleri olgunlaşıp hasat edilmeye hazır hale gelir. Tüm ihtiyaçlarını karşılayıp düzenli bakımını yaptığınız ağacınızın artık meyvelerinin tadına bakma zamanıdır. Emeğinizin karşılığını fazlasıyla almanız umuduyla.

Sizin ve sevdiklerinizin yaşam alanlarını güzelleştirecek, en değerli varlıklarımız olan geleceğimizin teminatı çocuklarınıza da doğa sevgisini aşılayabileceğiniz, zamanınızı hoşça değerlendirip emeğinizin karşılığını da fazlasıyla alabileceğiniz, en favori hobiniz olacak olan evde limon ağacı yetiştiriciliği için bizler her zaman destek sağlamaya hazırız.

Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir ?” yazısında 35 düşünce

  1. Melek diyor ki:

    Merhaba ben iki yıl önce limon çekirdeği ektim ve büyüdü bugün tam 75 santim uzunluğunda fakat sadece dikine büyüyor budamam gerektiğini öğrendim fakat kesmeye kıyamıyorum şu an kalın ağaç gibi duran gövdesi 35 santim kadar onun üstü yeşil tam ordan mı budamam gerekiyor zarar verirmi büyümesine engel olurmu eğer zarar verirse üzülürüm çok ayrıca kestiğim dalı tekrar eksem tutarmı ?! Şimdiden teşekkürler .

    • Ali Altay diyor ki:

      Merhaba efendim urunuz budamak her zaman gençleştirir daha iyi büyümesini sağlar mutlaka budayin hatta o uzasın siz budayin daha güçlü bir ağaç halini alir. Kestiniz dal tekrar filizlenmez tek bir yöntem var o da koklendirici hormon kullanmanız gerekir. O da uzmanlık isteyen bir yöntemdir.

  2. Recep Bekleyen diyor ki:

    Hepsi bahçemden Ali beyi arayıp tanıştıktan sonra Kocaeli’de dayanabilecek Narenciye cinsinden meyveler ile bilgilendirme aldıktan sonra 4-5 yaşlarında Küt diken ve Mayer cinsi limon, 6 yaşında Baston Kamkat, 2-3 yaşlarında Kan portakalı ve hediye kamkatı ile birlikte üzeri bol meyveli ve Çiçekli vaziyette Zararsız bir şekilde 2 gün içersinde teslim aldım.Ayrıca 10kg da Limonuda aldım. Ali bey kardeşimizede Teslim öncesi ve sonrası çok yakın ilgisinden dolayı Teşekkürlerimi iletirim.Siparişlerimizin devamınıda İnşallah Çevremize ve Takipçilere Tavsiyelerimi iletirim. Hepsi Bahçeme Bol Ereketli kazançlar temenni ederim.

  3. İshak diyor ki:

    Merhaba bu hafta sizin sitenizden bodur limon ağacı aldık.Ancak ürünün boyu çok uzun ve bodur’a benzemiyor.Ürün çiçekli ürünün boyunu kısaltmak için ne zaman ve ne yapmalıyız?

  4. Nebahat diyor ki:

    Selamunaleykum
    Sitenizden bodur limon ağacı sipariş vermiştim. Bugün teslim aldım. Bekledigim gibi bodur değil boyu çok uzun bir buçuk metre falan var ve çiçekli Ishak bey lere gönderdiğiniz gibi. Ağacın boyunu kısaltmak için budamak gerekiyormuş aşı yerinden. Bu budama ne zaman yapılmalı ve aşı yeri neresi? Bilgilendirirseniz sevinirim, hayal kırıklığına uğrattınız resmen, ekranda gösterildiği gibi göndereydiniz ya..?

  5. Sena diyor ki:

    Merhaba benim aşılı limon fidanım var önceden meyve veriyordu son 2 senedir meyve vermiyo çiçek bile açmıyor tekrar aşı yapsam olur mu eğer oluyorsa aşıyı nereye yapmalıyım aşılı olan gövdeye mi yoksa ağacın aşının altında kalan kendi gövdesine mi yapmalıyım cevaplarsanız çok sevinirim

  6. Sinan diyor ki:

    Merhaba Mayer yedi veren limon aldım sizden çiçekli halde gelmişti. 2 3 hafta civarı oldu çiçekler fazla dökülmeye ve canlılığını yitirmeye başladı ne yapmam lazım yada neyi yanlış yapıyor olabilirim.

  7. Gülşah Bayhan diyor ki:

    Merhabalar, siteniz üzerinden mayer limon fidanı aldım. Öncelikle çok teşekkürler, çok güzel geldi. Ben bu fidanı balkonda yetiştirmek istiyorum ve akşam üzerleri oldukça fazla güneş alıyor. Bu şekilde uygun mudur? Teşekkürler…

  8. Zuhal diyor ki:

    Bende misket ve mayer limon aldım mayer limon çıkıyor yeşil.sonra sararıp düşüyor misket limonda hiç çıkmadı zaten sadece yaprak

    • Hepsibahçemden Fidancılık diyor ki:

      Merhaba efendim misket limon hava değişikliğinden bazen etkileniyor. Fakat yapraklarını dökmesinin ardından tekrar çiçek açıp filizlenme başlar . Bu süreçte bitkinize hem topraktan gübreleme hem de daldan gübreleme yaparsanız çok daha iyi olacaktır. Web sayfamızda bakım ürünleri ve bakım ile ilgili talimatlar bulunmaktadır saygılarımızla

  9. turkanaksu1980 diyor ki:

    merhaba. ben de sizden 2 hafta kadar önce mandalina ve limon ağacı satın aldım. Mandalina ağacının meyveleri döküldü,limon ağacının meyveleri sararmaya başladı. neden acaba? haftada iki kez sulama ve sizden almış olduğum azot gübresinden verdim .

    • Ali Altay diyor ki:

      Merhaba efendim. İklim değişikliği hava şartları gibi etkenler neden olmuş olabilir. Havalar oldukça sıcak su miktarını arttırabilirsiniz. Sonbahar aylarında yeniden çiçek ve meyve olacaktır. Saygılar

    • Hüseyin diyor ki:

      25 eylulde limon siparişimiz geldi.
      6 adet limon meyvesi vardı 4 adedi çok sıkı bi ambalaj yapılması nedeniyle kırılip dokülmüş.paketleme daha ozenli olmalıydı

  10. Semra diyor ki:

    Merhaba.eylülde almış olduğum bodur limon ağacının üzerinde gelen 4 adet limon vardı fakat daha sonrasında hiç çiçek açmadı.açması için ne yapmamız gerekiyor balkonda yetiştiriyoruz

  11. Halim Aydın diyor ki:

    Merhabalar, Evimizin balkonu güney cepheli ve balkon kış günlerinde 3 saat yaz günlerinde 6 saat güneş alıyor. Balkon plastik doğramalı ayrıca balkonda kalorifer var yanıyor. 3 yaşında Limon ve Mandalina aşılı ikisi aynı saksıda şimdiden çicek açtılar. Geçen yılda çicek açtılar fakat hiç tutmadılar düküldü. Dökülmemesi içim hangi gübre ve ilaç kullanmalıyım. Bilgi verirseniz memnun olurum.Saygılar.

    • Helin diyor ki:

      merhaba. bizim limon agacı da öyleydi.. balkonda olması yapraklarını kurutarak dökülmesine sebep olmustu lakin odada Işık görebileceği bir yerde bıraktık ve suan gayet iyi filizlendi..

  12. Yeşim diyor ki:

    2 yaşında sizden aldıgım limon ağacı dün elime ulaştı teşekkürler yaprakları deforme olmuş ve zarar görmüş bunun için yapabileceğim bişey varmı toparlar mi acaba birde sulamam gerekiyor mu şuan bilgi alabilirmiyim

  13. mehmet diyor ki:

    yeni aldığım fidanım çiçek açtıktan sonra şimdi meyva ve çiçekleri dökğlmeye başladı yeni filizlerde dökülmeye başladı acaba ne yapabilirim

  14. Yücel Özarslan diyor ki:

    Hayırlı günler.
    05414630133 telenunuza defalarca Whatsap tan fotoğraf gönderdim soru sordum cevap alamadım. Konu hakkkında nasıl bilgi akabilirim.

  15. ozgurozturk00 diyor ki:

    Sizden 4 5 yaş limon aldım. Kargo firmasının tüm çabalarına rağmen hiç zarar görmeden geldi ağacım. Fakat bana saksı biraz ufak göründü saksısını değiştirsem sıkıntı olurmu

  16. Murat Özkan diyor ki:

    İyi günler benim 1 yaşında yediveren limon ağacım var evde saksıda yetiştiriyorum Fidemiz çiçek veriyor badem büyüklüğünde limon veriyor ama daha sonra bu limonlar düşmeye başlıyor sebebi nedir ne yapmamız gerekir yardımcı olursanız sevinirim

    • Onur Balkanlı diyor ki:

      Çiçekler açtıktan sonra meyveler badem büyüklüğüne gelene kadar gübre vermeyiniz. Bitkiyi strese sokup meyve dökümü yapmaktadır. Meyveler büyümeye başladıktan sonra azot içerikli potasyumlu gübre verebilirsiniz. Bitkinize en az ayda bir kere çinko mangan ve bakır içerikli daldan yaprak gübresi vermeniz bitkinizin kış aylarında soğuklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

  17. Nilgün diyor ki:

    Merhabalar, yediveren üzerinde limon meyvesi olan ağacım var, aldığımızda saksısı küçüktü ve büyük saksıyla değiştirdim, daha sonra hiç sürgün vermedi ve ara ara yaprakları dökülüyor şuan çok az yaprağı kaldı sebebi ne olabilir??

  18. Dilan diyor ki:

    selamlar, 3 yaşında az önce bir yediveren limon ağacı aldım. bahara kadar balkonumda(geniş balkonum)bakacağım nisan gibi bahçeye ekmeyi düşünüyorum. en önemli husus nedir asla zarar görmemesi açısından sağlıklı büyümesi için.

  19. Ahmet Sayhan diyor ki:

    Iyi Günler benim saksideki limon agacim ciceklerini kücük olusan lomonlarini döküyür bir türlü engel olamadim sizlerden gelebilecek tafsiyeyi uygulamak istiyorum yardimci olursaniz menun olurum ; yedi veren limonunu 1.2 yasinda olsam liomon verme olayi olabilirmi Sizleer den ricam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha etkin bir alışveriş deneyimi sunabilmek, yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye KVKK Gizlilik Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılırsınız.